Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Doboju

Potvrđena optužnica zbog nezakonitog postupanja u privrednom društvu

23.12.2019.

Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju, dana 29.11.2019. godine potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju  protiv Đ.V. (1952) iz Doboja, kao odgovornog lica i doo”Bajkovača” K-Doboj, kao pravnog lica, zbog krivičnog djela Nezakonito postupanje u privrednom društvu.

Optužnica ih tereti da su u vremenskom periodu od 18.04.2013. godine do 30.06.2018. godine, Đ.V.  kao odgovorno lice - zastupnik pravnog lica doo “Bajkovača” K-Doboj i lice ovlašćeno za raspolaganje sredstvima na računu bez ograničenja i doo “Bajkovača”, kao pravno lice, obavljali privrednu djelatnost vađenje i prodaja prirodnog šljunka i pijeska bez dobijenih odobrenja od strane nadležnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske i zaključenih ugovora o koncesiji i plaćanju koncesione naknade za pravo korišćenja mineralnih sirovina. U optužnici se navodi da je privredno društvo vršilo vađenje prirodnog šljunka i pijeska iz poljoprivrednog zemljišta, za koje nije izvršena promjena namjene zemljišta  čime je izbjegnuto plaćanje naknade za promjenu namjene zemljišta.

Optuženi su kao pravno lice i odgovorno lice u privrednom društvu prikrili činjenice i  neistinito prikazali stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja i kršili zakone u odnosu na korišćenje imovine,  na koji način je privrednom društvu doo “Bajkovača” pribavljena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 1.315.746,94 KM, te su uskraćena sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i grada Doboja.

Prilog: Anonimizirani dispozitiv potvrđene optužnice


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh