Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Doboju

Poziv novinarima i novinarkama da pristupe edukativnom interaktivnom modulu koji se temelji na priručniku “Da pravda bude vidljiva”.

20.04.2021.

Edukativni interaktivni modul za novinare i novinarke temelji se na priručniku “Da pravda bude vidljiva” koji je nastao u sklopu projekta “Strategija postupanja s osobama koje dolaze u kontakt s tužilaštvima-Podrška tužilaštvima u implementaciji medijske komponente”. Projekat je implementirala Fondacija Mediacentar u sklopu projekta “Podrška pravosuđu u BiH - Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa” VSTV-a BiH, i finansijsku podršku vlada Švicarske i Norveške.

Priručnik i interaktivni edukativni modul imaju za cilj educirati novinare i novinarke izvještavanju o sudskim procesima i radu tužilaštava u BiH i na taj način olakšati praćenje rada pravosudnih institucija.

Kurs čine četiri modula koji pokrivaju sadržaje poput  informacije o nadležnostima, najvažnije pojmove potrebne za ispravno razumijevanje tužilačkih radnji, podsjetnik na članove 10 i 11 Kodeksa za štampu,  etičke norme izvještavanja o maloljetnima i ranjivim kategorijama, prikaz relevantnog zakonskog okvira i druge informacije.


Kursu možete pristupiti putem linka:  https://www.pravosudje.ba/da_pravda_bude_vidljiva-final/story_html5.html

(Napomena: ukoliko link otvarate kroz Internet Explorer potrebno je da desnim klikom miša na link izaberete Open in new tab)


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh