Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Doboju

mail print fav manja slovaveca slova

Odluka o liberalizaciji mjera donesenih povodom epidemiološke situacije izazvane Širenjem virusa COVID - 19

14.05.2020.

Odluka o liberalizaciji mjera donesenih povodom epidemiološke situacije izazvane Širenjem virusa COVID - 19


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Održana radionica za glavne tužioce i glasnogovornike u tužilaštvima u BiH

27.06.2019.

Javni nastup: Biti najbolji pred samim sobom da bismo bili najbolji pred drugima  

Kako poboljšati svoj javni nastup i osigurati da publika tačno razumije vašu poruku koju želite prenijeti? Kako ovladati tremom i pretvoriti je u svog saveznika? Kako naučiti upravljati vlastitim mislima? O razvijanju vještina za javni nastup 13. i 14. juna 2019. godine razgovarali su u Sarajevu glasnogovornici/službenici za odnose s javnošću u tužilaštvima i glavni tužioci.

„Za dobar javni nastup ključna je dobra priprema. Kod pripreme prezentacije, važno je znati odvojiti bitno od nebitnog i publici znati prezentirati ključne poruke, te ukoliko je potrebno ponoviti ih nekoliko puta“, rekao je Admir Arnautović, komunikolog i edukator na ovoj radionici.

Arnautović je pojasnio kako je odgovornost kako ćemo biti shvaćeni u komunikaciji zapravo na nama, a ne na našem sagovorniku, jer od nas zavisi na koji način prenosimo naše misli tokom komunikacije.

Na ovoj radionici učesnici su razgovarali o tome kako je moguće ovladati tremom, naučiti upravljati vlastitim mislima, te riješiti se nekorisnih uvjerenja.

„Trema je naučen, a ne urođen strah i zato je važno da kontinuirano radimo na sebi, razvijamo svoje samopouzdanje i na kraju, naučimo da tremu koristimo kao vlastito 'pogonsko gorivo' “, rekla je Marina Bakić, psihologinja, trener javnog nastupa i edukatorica na ovoj radionici, te dodala kako je trema zapravo siguran i jasan znak da odgovorno pristupamo poslu.

Bakić je rekla kako je za javni nastup važno da imate šta reći, da imate autentičan i jasan cilj, te da unaprijed, prije javnog nastupa, donesete jasnu odluku da ćete biti najbolji pred samim sobom, ali i pred drugima. Istakla je da strah od drugih  može da se razbije pomoću seta pitanja koje treba postaviti samom sebi i koji će relativizirati, te obesmisliti  nepotrebne i nekorisne misli, ali i uvjerenja koja se javljaju prije nastupa.

Na kraju radionice, učesnici su imali priliku da uz pomoć stručnjaka za javni nastup,  prateći njihove upute, vježbaju svoj javni nastup pred kamerom. Radionicu je organizirao USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH koji već petu godinu podržava jačanje transparentnosti u radu tužilaštava u BiH i jačanje kapaciteta tužilaštava za uspostavljanje kvalitetnijih odnosa sa građanima i sa medijima.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Produžen pritvor optuženom za nasilje u porodici

30.05.2019.

Na prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora optuženom  Đ.G. (1974) iz Doboja,  zbog krivičnog djela Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, a nakon potvrđivanja optužnice, Vijeće sudija Osnovnog  suda u Doboju, dana 01.04.2019.godine, produžilo  je pritvor optuženom koji može trajati  najduže 1 (jednu) godinu i 6 (šest) mjeseci, s tim da će se  kontrola opravdanosti pritvora vršiti po isteku svaka 2 (dva) mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru.

 

Optuženom je pritvor produžen po osnovu istih razloga zbog kojih je dana 03.03.2019. godine određen jednomjesečni pritvor, jer i dalje postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi optuženi boravkom na slobodi  mogao ponoviti krivično djelo i da bi mogao učiniti krivično djelo kojim prijeti, shodno članu 197. stav 1. tačka v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

 

Podsjećamo, da je Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo optužnicu protiv Đ.G. iz Doboja, zbog osnovane sumnje da je u dužem vremenskom periodu od oktobra mjeseca 2018. godine  do 02. marta 2019. godine, psihički i fizički maltretirao svoju suprugu, tako što je primjenom nasilja i prijetnjom da će napasti na život ugrozio tjelesni integritet člana svoje porodice i time doveo do povrede njenog fizičkog integriteta, pri čemu su kod oštećene nastupile  teške tjelesne povrede.

 

Predmetnu optužnicu potvrdio je sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju, dana 28.03.2019. godine.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Održan seminar o jačanju transparentnosti tužilaštava u BiH

17.04.2019.

Tužilaštva u BiH opredijeljena za veću transparentnost u radu

„Nije dovoljno samo izvršiti pravdu, već je neophodno da to izvršenje pravde bude vidljivo i u javnosti“, rekao je vršilac dužnosti (v.d.) glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Tihomir Jurko na seminaru o jačanju transparentnosti tužilaštava u BiH, koji je održan 4.i 5. aprila 2019. godine u Sarajevu.
V.d. glavni federalni tužilac Jurko je dodao kako je važno kontinuirano jačati internu komunikaciju u tužilaštvima, jer je to dobra polazna osnova za dobru eksternu komunikaciju.
Zamjenik glavnog tužioca - specijalni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) Miodrag Bajić naglasio je da su tužilaštva opredijeljena da u skladu sa mogućnostima i principom zaštite istrage, osiguraju informacije za javnost i unaprijede komunikaciju sa medijima.
U okviru ovog seminara upriličena je i panel diskusija pod nazivom „Tužilaštva i mediji: Kako do bolje saradnje?“, gdje su predstavnici tužilaštava i medija u BiH zajednički, kroz dijalog, tražili adekvatna rješenja za izazove sa kojima se suočavaju u međusobnoj saradnji i komunikaciji.
„Tužioci bi trebali da slušaju savjete glasnogovornika kada je u pitanju komunikacija i saradnja sa medijima, a glasnogovornici bi se trebali boriti da ih glavni tužioci slušaju“, rekla je novinarka i urednica radija „Otvorena mreža“ Rubina Čengić, jedna od učesnica ovog panela.
Čengić je dodala kako novinari zasigurno nisu neprijatelji tužilaštava i tužilaca, te da treba kontinuirano raditi na poboljšanju saradnje na ovoj relaciji.
Pored novinarke radija „Otvorena mreža“, u panel diskusiji učestvovali su i predstavnici novinskih agencija SRNA i FENA. Analitičarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH Erna Mačkić ovom prilikom predstavila je rezultate analize „Transparentnost pravosuđa u BiH u domenu procesuiranja koruptivnih krivičnih djela“, kao i preporuke tužilaštvima kako da poboljšaju transparentnost.
Prvi dan seminara (04.04.2019.) glasnogovornici i službenici za odnose s javnošću razgovarali su kako poboljšati informisanje javnosti putem službenih web stranica, te kako unaprijediti strukturu web stranica tužilaštava unutar postojećeg web portala pravosudje.ba. Sa predstavnicima IKT Odjela Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH dogovoreno je restruktuiranje postojećih web stranica tužilaštava. Dogovorene promjene će se uskoro testirati na web stranici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.
Na seminaru je upriličen i radno-konzultativni sastanak povodom izrade „Uputstva za komunikaciju u tužilaštvima“. Ovom prilikom glavni tužioci i glasnogovornici/službenici za odnose s javnošću podijelili su svoja razmišljanja i dali svoj doprinos u izradi ovog važnog dokumenta, čiji je cilj standardizacija pristupa svih tužilaštava u oblasti interne, eksterne i krizne komunikacije. Finalni nacrt ovog dokumenta, čiju izradu podržava USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH, bit će predstavljen na kolegijima glavnih tužilaca FBiH i RS koji su planirani u julu ove godine.
Seminar „Transparentnost tužilaštava i komunikacija s javnošću“ organizirali su centri za edukaciju sudija i tužilaca FBiH i RS u saradnji sa USAID-ovim Projektom pravosuđa u BiH.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Dodjela plakete glavnom tužiocu

09.04.2019.

Dana 04. aprila 2019. godine u Banjoj Luci, na centralnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana policije i 27. godišnjice postojanja Ministarstva unutrašnjih poslova, glavnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, gospođi Željki Radović, uručena je plaketa za naročito uspješnu međuinstitucionalnu saradnju i doprinos u radu.

 

Pod nadzorom glavnog tužioca i postupajućih tužilaca realizovan je veći broj operativnih akcija nakon kojih su podignute optužnice protiv više izvršilaca krivičnih dijela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i imovinskih delikata.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Održan sastanak Operativnog foruma za saradnju Okružnog javnog tužilaštva u Doboju i Policijske uprave Doboj

09.04.2019.

Dana 25.03.2019. godine u okviru Foruma za saradnju između predstavnika policije i ovog tužilaštva održan je sastanak na kojem su razmatrana aktuelna pitanja u cilju unaprijeđenja međusobne saradnje.

 

Na sastanku su analizirani zaključci sa prethodnog sastanka, te  konstatovano da je većina zaključaka u potpunosti realizovana i da se isti kontinuirano provode.

 

Poseban akcenat stavljen je na provođenje istražnih radnji u predmetima privrednog kriminala i korupcije, kao i poboljšanju kvaliteta dostavljenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv poznatog izvršioca, u skladu sa standardima dokazivanja pred nadležnim sudovima.

 

Na kraju sastanka je zaključeno da će se nastaviti sa prioritetnim postupanjem u predmetima privrednog kriminaliteta, uz konstantnu saradnju policijskih službenika i tužilaca u okviru formiranih zajedničkih istražnih timova za rad na predmetima privrednog, organizovanog kriminala i korupcije.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh