Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Doboju

mail print fav manja slovaveca slova

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor trojici osumnjičenih za tešku krađu

13.05.2021.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenih lica O.M. (1985) i E.M. (1983), nastanjeni u mjestu I.,opština Ilidža, te A.S. (1989) nastanjen u Gradačcu, stavio je dana 12.05.2021. godine, prijedlog Okružnom  sudu u Doboju za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili  krivična djela Teška krađa.

Osumnjičeni se terete da su u vremenskom periodu od 29.06.do 16.10 2019. godine i od 17.04. do 01.05.2021.godine, na području Modriče i Šamca izvršili ukupno pet krivičnih djela teške krađe  i to protivpravno oduzimanje dva putnička vozila i pljačka tri bankomata, od čega je iz dva bankomata nakon razvaljivanja istih otuđen novac, a u trećem  pokušano razvaljivanje bankomata aktiviranjem neutvrđene eksplozivne  naprave.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenih i koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni  ponoviti krivično djelo, odnosno nastaviti sa izvršenjem  ovih krivičnih djela, s obzirom da se  radi o licima sklonim vršenju istovrsnih krivičnih djela za koja su više  puta osuđivani, a radi se o krivičnim djelima za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 3 do 15 godina.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Okružnog  suda u Doboju, dana 12.05.2021. godine, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i  odredio  pritvor  osumnjičenimO.M., E.M. i A.S. u trajanju od mjesec dana,  shodno članu 197. stav 1. tačka a) i v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor osumnjičenom za obljubu sa djetetom mlađim od petnaest godina

20.04.2021.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenog lica Z.T. (1993) iz Ž.,grad Derventa,  stavio je dana 16.04.2021. godine, prijedlog Okružnom sudu u Doboju za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina.

Osumnjičeni je  vremenskom periodu od septembra mjeseca 2020. godine, pa do marta mjeseca 2021. godine, u naselju P., grad Derventa, u više navrata izvršio obljubu nad maloljetnom oštećenom, znajući da je oštećena dijete mlađe od petnaest godina i da postoji velika nesrazmjera u zrelosti i uzrastu između njih dvoje.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, jer postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao se kriti, odnosno dati u bjektstvo, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi mogao ponoviti  krivično djelo i da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, s obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od  od najmanje 8 (osam) godina, odnosno kazna zatvora od 10 (deset) godina ili teža kazna, a koje je posebno teško, s obzirom na način izvršenja i posljedicu krivičnog djela.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Okružnog  suda u Doboju, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i dana 16.04.2021. godine odredio pritvor  osumnjičenom Z.T. u trajanju od mjesec dana, shodno članu 197. stav 1. tačka a), v) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor osumnjičenom za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje

07.04.2021.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenog lica A.M. (1996) iz Maglaja, stavio je dana 06.04.2021. godine, prijedlog Osnovnom  sudu u Doboju za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Osumnjičeni  dana 26.03.2021. godine, oko 17,10 časova, u mjestu D.P., grad Doboj, upravljajući putničkim motornim vozilom marke „Audi“ sa kojim se u vozilu na mjestu suvozača nalazio B. A., krećući se regionalnim putem Doboj – Maglaj,  nije zaustavio svoje vozilo na znak STOP po zahtjevu policijskih službenika koji su vršili poslove bezbjednosti po planu pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na alkoholisanost i upravljanje motornim vozilom pod dejstvom opojnih droga, te pobjegao sa lica mjesta,  a pri ponovnom zaustavljanju od strane policije u mjestu Š., opština Doboj svojim vozilom udario u  policijsko vozilo i  oglušujući se na naredbe policijskih službenika da se zaustavi, pobjegao sa lica mjesta.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi se osumnjičeni boravkom na slobodi  mogao kriti odnosno dati u bjekstvo  s obzirom da je isti bio nedostupan istražnim organima nakon izvršenja krivičnog djela I da nema stalno mjesto prebivališta, te da bi mogao ponoviti isto ili slično krivično djelo, s obzirom da se  radi o licu sklonom vršenju krivičnih djela za koja je i osuđivan, a radi se  o krivičnom djelu za koja se može izreći  kazna zatvora u trajanju od 1 do 10 godina.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Osnovnog  suda u Doboju, dana 06.04.2021.godine, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i odredio pritvor  osumnjičenom A.M. u trajanju od mjesec dana, shodno članu 197. stav 1. tačka a) i  v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor osumnjičenom za ubistvo u pokušaju

06.04.2021.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenog lica J.M. (1962), iz O.,opština Brod, stavio je dana 05.04.2021. godine, prijedlog Okružnom sudu u Doboju za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ubistvo u pokušaju.

Osumnjičeni je dana 03.04.2021. godine oko 18,00 časova, u Brodu, nakon kraće verbalne prepirke sa oštećenim G.S., istom zadao dva udarca šakom u predjelu lica, te se udaljio  sa lica mjesta, a kada ga je oštećeni ubrzo sustigao, osumnjičeni  je držeći u desnoj ruci sjekiru udario oštećenog ušicama sjekire u predjelu glave, te nakon što mu je oštećeni oteo sjekiru, nastavio da mu zadaje udarce drvenom drškom od sjekire u predjelu glave i leđa, pa kada je oštećeni pao na asfalt, nastavio da mu zadaje udarce nanijevši mu tom prilikom povredu u vidu tri posjekotine neravnih ivica na tjemenu glave, dužine oko 10 cm, subkutani hematom frontoparijetalno lijevo debljine sloja do 16 mm i posjekotinu srednjeg prsta lijeve šake.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog postojanja  naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao dovršiti pokušano krivično djelo, a radi se o krivičnom djelu za koje se  može izreći kazna zatvora od 3 godine i teža kazna. 

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Okružnog  suda u Doboju dana 05.04.2021.godine, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i odredio pritvor  osumnjičenom J.M. u trajanju od mjesec dana, shodno članu 197. stav 1. tačka v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor osumnjičenom za neovlaštenu proizvodnju i promet oružja

01.04.2021.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenog lica A.B. (1998), državljanin Maroka, stavio je dana 31.03.2021. godine, prijedlog Osnovnom  sudu u Doboju za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Osumnjičeni je dana 29.03.2021. godine, oko 18,30 časova u Doboju, u ulici Svetog Save, neovlašteno na javnom mjestu nosio vatreno oružje pištolj marke „CZ“, sa dva okvira i 14 metaka kalibra 7,62 mm, čije  nabavljanje je građanima  dozvoljeno, ali za koje nema oružni list, odnosno dozvolu za držanje oružja.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog postojanja  naročitih okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, s obzirom da je osumnjičeni strani državljanin, bez važećeg identifikacionog dokumenta, te da je nezakonito ušao u BiH i da nema prijavljeno boravište na teritoriji BiH.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Osnovnog  suda u Doboju dana 31.03.2021.godine, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i odredio pritvor  osumnjičenom A.B. u trajanju od mjesec dana, shodno članu 197. stav 1. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor osumnjičenom za obljubu sa djetetom mlađim od petnaest godina

29.03.2021.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenog lica M.S. (1978) iz O., opština Šamac, stavio je dana 26.03.2021. godine, prijedlog Okružnom sudu u Doboju za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina.

Osumnjičeni je u vremenskom periodu od mjeseca marta 2020. godine do avgusta 2020. godine, u O. opština Šamac, u više navrata, u namjeri zadovoljenja svog polnog nagona, izvršio obljubu sa djetetom mlađim od petnaest godina, znajući da je oštećena dijete mlađe od petnaest godina i da postoji velika nesrazmjera u zrelosti i uzrastu između njih dvoje.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora,zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i da će ponoviti  krivično djelo, a za predmetno  krivično  djelo može se izreći kazna zatvora od 3 godine ili teža kazna.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Okružnog  suda u Doboju, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i dana 26.03.2021. godine odredio pritvor  osumnjičenom M.S.u trajanju od mjesec dana, shodno članu 197. stav 1. tačka b) i v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh