Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Doboju

mail print fav manja slovaveca slova

Produžen pritvor osumnjičenom za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i produženo krivično djelo iznude

13.08.2019.

Na prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora protiv osumnjičenog M.G.(1979),  iz Doboja, zbog  krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti i produženog krivičnog djela Iznude u pokušaju, Vijeće sudija Osnovnog suda u Doboju, produžilo je pritvor za još 1 (jedan) mjesec, odnosno do 05.09.2019.godine.
Pritvor je osumnjičenom produžen iz istog zakonskog razloga zbog kojeg je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Doboju, na prijedlog Tužilaštva, dana 06.07.2019.godine odredio jednomjesečni pritvor, jer i dalje postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da ce osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo ili učiniti krivično djelo kojim prijeti, obzirom da se radi o licu sklonom izvršenju krivičnih djela za koja je više pravosnažno osuđivan.
Okružno javno tužilaštvo u Doboju provodi istragu protiv osumnjičenog  M.G., zbog osnova sumnje da je dana 03.05.2019.godine ugrozio sigurnost policijskog službenika  ozbiljnom prijetnjom da će ga lišiti života, a djelo je učinjeno prema službenom licu u vezi sa vršenjem njegove funkcije, te da je neutvrđenog dana u mjesecu junu 2019.godine u Doboju, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, silom i prijetnjom iznuđivao novac od oštećenog M.M., a dana 04.07.2019.godine u Doboju,  pokušao da silom i prijetnjom iznudi novac od oštećenog S.A.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Produžen pritvor za tri lica osumnjičena za preprodaju droge

10.08.2019.

Na prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora protiv osumnjičenih M.M. (1986), A.M. (1992) i K.M. (1996), svi iz Doboja, zbog  krivičnog djela  Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, a  A.M. i krivičnog djela Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, Vijeće sudija Okružnog  suda u Doboju, dana 18.07.2019.godine, produžilo  je pritvor za još 2 (dva) mjeseca, odnosno do 18.09.2019.godine.

Pritvor je osumnjičenima produžen iz istih zakonskih razloga zbog kojih je sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Doboju, na prijedlog Tužilaštva, dana 20.06.2019. godine odredio jednomjesečni pritvor, jer i dalje postoje naročite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometali krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te zbog opravdane bojazni da bi mogli ponoviti krivično djelo, shodno članu 197. stav 1. tačka b. i v. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Podsjećamo, da Okružno javno tužilaštvo u Doboju provodi istragu  protiv osumnjičenih  M.M., A.M. i K.M., zbog osnova sumnje da su od početka marta do 18. juna 2019. godine, nabavljali razne vrste opojnih droga te iste preprodavali, a da je A.M. neovlašteno nabavljao i držao veću količinu raznih vrsta opojnih droga i minsko-eksplozivnih sredstava.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor osumnjičenom za tešku krađu

22.07.2019.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenog lica V.P. (1988) iz Dervente, stavio je dana 19.07.2019. godine, prijedlog Osnovnom  sudu u Derventi za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je u sticaju počinio krivično djelo Teška krađa iz člana 226. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Osumnjičeni je u noći 10/11.02.2019. godine u Derventi, upotrebom podesnog predmeta ili alata izvršio otključavanje i otvaranje ulaznih vrata frizerskog salona, vlasništvo oštećene T.A. , te iz istog uzeo i prisvojio oko 70,00 KM u različitim apoenima, makaze za šišanje marke „Soling“ i peglu za kosu sa keramičkim pločicama marke „Ermilia“, sveukupne vrijednosti oko 500,00 KM.
U vremenskom periodu od 02.05.2019. godine do 03.05.2019. godine u Derventi,  u namjeri protivpravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, došao do samostalne zanatske radnje, vlasništvo oštećenog V.V., gdje je djelovanjem podesnog predmeta otvorio ulazna vrata i ušao u unutrašnjost objekta, te uzeo i prisvojio polir mašinu marke „Festol“, dvije šprice za farbanje marke „Iwata“, dvije šlajfarice marke „Boss“, dvije spužve za poliranje, dvije litre paste za poliranje „3M“, brusilicu marke „Metabo“ i novac u različitim apoenima u iznosu od 80,00 KM, sveukupne vrijednosti od 3.500,00 KM.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, s obzirom da se radi o licu sklonom izvršenju krivičnih djela, posebno onih protiv imovine, za koja je više puta  osuđivan, a za krivično djelo za koje se tereti propisana je kazna zatvora od 1 do 8 godina.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Osnovnog  suda u Derventi, dana 19.07.2019. godine, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i  odredio  pritvor  osumnjičenom  V.P. u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti  krivično djelo, shodno članu 197. stav 1. tačka v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor osumnjičenom za tešku krađu i tjelesnu povredu

12.07.2019.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenih lica I.L. (1977) iz Dervente, stavio je dana 11.07.2019. godine, prijedlog Osnovnom  sudu u Derventi za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela Teška krađa iz člana 226. Krivičnog zakonika Republike Srpske i Tjelesna povreda iz  člana 131. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Osumnjičeni je u periodu od 29.06.2019. godine do 30.06.2019. godine, u Derventi, u namjeri protivpravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, došao do stana vlasništvo Š. Z., te uz pomoć fizičke snage razbio staklo na balkonskim vratima i kroz tako načinjen otvor ista otvorio i ušao stan gdje je izvršio premetačinu stvari i uzeo i prisvojio novac u iznosu od oko 10.000,00 KM u raznim apoenima i valutama.
Dana 13.05.2019.godine oko 22,40 časova, u jednom ugostiteljskom objektu u Derventi, nakon verbalne prepirke sa oštećenom B. I., istu fizički napao,  zadavši joj udarac šakom u predjelu glave, od kojeg udarca je oštećena pala u nesvijest, te zadobila tjelesne povrede u vidu nagnječine glave i desne strane donje vilice.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, s obzirom da se radi o licu sklonom izvršenju krivičnih djela za koja je do sada više puta  osuđivan, a među kojima su i krivična djela protiv imovine.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Osnovnog  suda u Derventi, dana 11.07.2019. godine, prihvatio je kao osnovan prijedlog tužioca i  odredio  pritvor osumnjičenom  I. L. u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti  krivično djelo, shodno članu 197. stav 1. tačka v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Na prijedlog tužilaštva određen pritvor dvojici osumnjičenih za krivična djela izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i iznuda u pokušaju

09.07.2019.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, nakon ispitivanja osumnjičenih lica M.G. (1979) i S.A.(1995), oba iz Doboja , stavio je dana 06.07.2019. godine, prijedlog Osnovnom  sudu u Doboju za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je M.G. počinio krivično djelo Iznuda u pokušaju iz člana 232. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a S.A. krivična djela Izazivsnje opšte opasnosti  iz člana 394. i Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 361. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Osumnjičeni  M.G. je dana 04.07.2019. godine, u Doboju, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pokušao da silom i prijetnjom iznudi novac od oštećenog S. A., a osumnjičeni S.A. je dana 05.07.2019. godine, oko 11,15 časova, u Doboju, došao do ugostiteljskog objekta „Prva srpska pivnica“ gdje je u bašti navedenog objekta sjedio oštećeni M.G. u društvu sa jednim licem, te je nakon kraće verbalne prepirke sa oštećenim M.G. , izvadio pištolj i ispalio jedan metak u pravcu oštećenog  u trenutku kada se u neposrednoj blizini nalazilo više lica,  čime je izazvao opasnost za život ljudi  i neovlašteno na javnom mjestu nosio pištolj za koji nije imao oružni list, niti dozvolu za držanje, nakon čega je  lišen slobode od strane policijskih službenika. 

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora,  iz razloga što  bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, obzirom da su osumnjičeni od ranije poznati kao lica sklona kriminalnim radnjama i nasilničkom ponašanju i zbog postojanja naročititih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivična djela, obzirom da se radi o licima sklonim vršenju krivičnih djela za koja su više puta pravosnažno  osuđivani.
Odlučujući o prijedlogu za određivanje mjere pritvora, sudija za prethodni postupak Osnovnog  suda u Doboju, dana 06.07.2019. godine,  odredio je pritvor  osumnjičenima  M.G. I S.A. u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti  krivična djela, shodno članu 197. stav 1. tačka v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Tužilaštvo predložilo mjeru pritvora za tri lica osumnjičena za preprodaju droge

20.06.2019.

Okružno javno tužilaštvo Doboj dana 19.06.2018. godine, uputilo je Okružnom sudu u Doboju, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenih M.M.(1986), A.M.(1992) i K.M.(1996), svi iz Doboja, zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga  iz člana 207. Krivičnog zakonika  Republike Srpske, a osumnjičeni A.M. da je učinio i krivično djelo Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 361. Krivičnog zakonika.

Pritvor je predložen zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometali krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te zbog opravdane bojazni da bi mogli ponoviti  krivično djelo, a radi se o djelu za koje je zaprijećena kazna zatvora od 5-15 godina. (shodno članu 197. stav 1. tačka b. i v.) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Doboju.

Tužilaštvo provodi istragu protiv lica  M.M., A.M. i K.M.  privedenih tokom izvršene policijske akcije „Teatar“, a koja je usmjerena na suzbijanje neovlaštenog prometa svih vrsta opojnih droga i minsko-eksplozivnih sredstava na širem području grada Doboja.

Osumnjičeni se terete da su od početka marta mjeseca 2019. godine pa sve do 18.06.2019. godine, nabavljali razne vrste opojnih droga te iste preprodavali, a da je A.M. neovlašteno nabavljao i držao veću količinu raznih vrsta opojnih droga i minsko-eksplozivnih sredstava.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh